Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Sabtu, 2 Ogos 2014

Pendedahan Di Sebalik Isu Pasar Malam Pantai Johor Di Tutup #KedahSerataRata


Ramai yang tertanya-tanya akan hal sebenar disebalik isu penutupan Pasar Malam Pantai Johor kelmarin yang agak panas diperkatakan hari dan ianya dijadikan bahan politik untuk tunjuk hero oleh ketua pembangkang Kedah, YB Amiruddin, ADUN Anak Bukit yang agak dikenali YB sapu bini orang.

Untuk pengetahuan semua, sebenarnya NOTIS MAKLUMAN PERBERHENTIAN OPERASI PASAR MALAM PANTAI JOHOR telah dikeluarkan PADA 4 TAHUN LEPAS oleh pihak MBAS semasa perancangan awal untuk mengubah tapak pasar malam asal ke tapak pasar malam baru di kawasan berhampiran bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas dan tempat parking akibat penambahan peniaga yang meniaga sehingga meniaga di kaki jalan.


Arahan perancangan penutupan dan perpindahan tapak pasar malam tersebut dilakukan pentadbiran Kerajaan Negeri yang ketika itu dibawah Menteri Besar Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan. Pihak MBAS boleh mengesahkan perkara ini, kerana ia berpandukan pada notis awal. Jika tak percaya boleh semak dengan YB Phahrolrazi, beliau merupakan EXCO PBT zaman pentdabiran PAS di Kedah.

Selain dari kesesakan lalu lintas dan tempat parking semasa operasi pasar malam tersebut, jalan berkenaan juga merupakan jalan PROTOKOL untuk ke Istana Anak Bukit.

Di sini Pisau Kedah tidak menyalahkan perancangan awal perpindahan pasar malam tersebut semasa zaman pentadbiran Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan kerana tapak pasar malam tersebut SEMEMANGNYA PATUT DIPINDAHKAN bagi keselesaan peniaga, pengunjung pasar malam tersebut serta melancarkan lalu lintas jalan berkenaan semasa operasi peniagaan pasar malam.

Tentu ada yang akan mempersoalkan mengapa setelah 4 tahun notis di keluarkan, baru sekarang MBAS hendak laksanakan dengan terkejut tergempar dengan memberi notis makluman 24 jam.

Sebenarnya ada pihak atasan (lebih berkuasa dari pentadbiran Kerajaan Negeri) mempersoalkan mengapa tapak berkenaan belum dipindahkan setelah 4 tahun lepas notis dikeluarkan. Maka gelabah bewak la Datuk Bandar yang mungkin tidak mengetahui sebenarnya NOTIS MAKLUMAN PERBERHENTIAN OPERASI PASAR MALAM PANTAI JOHOR telah dikeluarkan 4 tahun lepas yang ketika itu Datuk Bandar dijawat individu lain.

Akibat gelabah bewak, maka Datuk Bandar pun mengarahkan penutupan serta merta pasar malam berkenaan tanpa perancangan dan selepas itu keluarlah notis 24 jam atas paksaan berpindah, menutup pasar malam terbabit semalam. Agak kecohla dan YB Amirudin (YB kaki sapu bini orang) cuba menjadi hero dengan menelefon YB Exco PBT, Datuk Bandar dan beberapa pemimpin lain ketika mereka sedang berada dalam majlis bersama YDP Agong.

SIDANG MEDIA DATUK BANDAR HARI INI
Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Mat Noh Ahmad berkata arahan penutupan dilakukan bagi menyelesaikan beberapa masalah seperti kesesakan dan kawasan parkir bagi jemaah masjid berdekatan selain pasar malam itu terletak di jalan protokol.
Beliau berkata kawasan tersebut menjadi semakin sempit kerana terdapat peniaga yang turut berniaga di atas jalan utama. 
Pihaknya sudah memperoleh tapak baharu yang terletak di Jalan Suka Menanti dan pengumuman mengenainya dijangka dibuat Ahad ini dan kesemua peniaga terbabit boleh mula berniaga di situ Jumaat depan, katanya.

Dalam notis makluman yang dikeluarkan serta merta tersebut sememang di akui Pisau Kedah terdapat beberapa kelemahan yang mungkin pihak MBAS tidak sedari. Sepatutnya pihak MBAS memaklumkan terlebih dahulu tapak baru sebelum notis makluman penutupan diberi kepada para peniaga pasar malam Pantai Johor.

Kepada cybertrooper dan blogger Pakatan Rakyat, Pisau Kedah nak nasihat la dengan jujur.. Tak perlu la ambil kesempatan dalam hal ini untuk di politikan sebab ianya akan jatuh ke batang hidung pemimpin PR di Kedah sendiri dan tak mustahil akan menimbulkan peperangan semula diantara YB Amiruddin dan YB Phahrolrazi yang ketika notis 4 tahun lepas dikeluarkan YB Phahrolrazi menjadi EXCO PBT dan mempunyai masalah perhubungan dengan Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan.

Untuk pengetahuan Notis yang dikeluarkan 4 tahun lepas adalah permintaan Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan kepada EXCO PBT ketika itu setelah diminta pihak atasan, tetapi kenapa dan mengapa motif tersembunyi EXCO PBT ketika itu tidak mengikut permintaan tersebut hanya EXCO PBT ketika itu yang mengetahui.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...