Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Sabtu, 25 Januari 2014

MAIS Bidas @KhalidSamad Yang Cuba Politikan Isu Rampasan Bible


SHAH ALAM - Majlis Agama Islam Selangor (Mais) hari ini menyangkal kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad bahawa Mais diperalatkan pihak tertentu apabila mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) merampas Bible di Damansara Kim, Petaling Jaya, 2 Januari lalu.

Pengerusinya, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dalam kenyataannya hari ini berkata rampasan itu adalah selaras dengan Enakmen Negeri dan titah Sultan Selangor yang tidak membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah ALLAH.

"Mais tidak mengikut telunjuk sesiapa seperti yang didakwa sama ada telunjuk Umno atau pun kerajaan Persekutuan.

"Ini adalah prinsip yang dipegang Mais iaitu untuk mempertahankan agama Islam dan mematuhi titah Sultan Selangor sebagai Ketua Agama Islam negeri selaras dengan prinsip undang-undang dan enakmen yang berkuat kuasa di Selangor," katanya.

Beliau berkata kenyataan Khalid itu hanya bersandar kepada kepentingan politik semata-mata dan sebagai wakil rakyat beragama Islam, Khalid seharusnya lebih sensitif dalam mengeluarkan sebarang kenyataan.

"Mais menggesa Khalid Samad dan individu lain supaya menyemak fakta sebelum mengeluarkan kenyataan kepada umum. Sekiranya kenyataan yang dikeluarkan nanti bersifat fitnah, Mais tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka," katanya.

Pada November lepas, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan rakyat di negeri ini akur dan patuh terhadap larangan penggunaan kalimah ALLAH oleh bukan Islam seperti termaktub dalam Enakmen Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan Penyebaran Kepada Umat Islam) 1988.

Berikutan itu, pada 2 Januari lalu Jais menyerbu premis Persatuan Bible Malaysia di Damansara Kim dekat sini dan merampas 351 kitab Bible versi bahasa Melayu dan bahasa Iban kerana menggunakan kalimah ALLAH. - Bernama

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...