Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Jumaat, 31 Januari 2014

Panas !!! Pendedahan Agenda @AnwarIbrahim Bertanding Di DUN Kajang Adalah Untuk Menghalang PAS #PRKKajang


Semakin hari semakin menampakkan kecelaruan penjelasan yang diberikan PKR berhubung isu ADUN PKR Kajang meletak jawatan untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim bertanding di tempat berkenaan.

Sebagai rakan dalam PR, PAS juga terkejut dengan tindakkan kurang bijak yang telah di lakukan PKR atas alasan MEMBUAT GERAKAN TAKTIKAL untuk mengukuhkan PR di Selangor.

Sungguh tak logik alasan yang diberikan PKR kononnya mahu perkukuhkan PR di Selangor dengan membuat pertaruhan kerusi yang dimenangi PR sendiri. Lain la kalau pihak lawan PR yang mengosongkan kerusi yang dimenanginya dan pihak PR meletakkan Anwar Ibrahim untuk menjadi calon bagi memperkukuhkan PR di Selangor.

Baru-baru ini Pengarah Strategi Cap Ayam PKR, Rafizi berkata, "walaupun langkah memberi laluan kepada Anwar untuk bertanding di DUN Kajang tidak popular tetapi ia sesuatu diperlukan PR untuk menjadikan Selangor sebagai kubu kuat dan dalam masa sama menjadi wadah PR menawan Putrajaya".

Pisau Kedah agak sangsi dengan dakwaan PKR mahu menjadikan Selangor sebagai kubu kuat PR.

Sekiranya ADUN Kajang tidak bertindak mengosongkan kerusi yang dimenanginya pada PRU13 yang lalu sekali pun, PR tetap kuat di Selangor dan menguasai 2/3 kerusi DUN Negeri Selangor pada PRU13 yang lalu.. Cuma yang kuatnya adalah PAS dengan DAP  yang masing memenangi 15 kerusi DUN berbanding PKR yang hanya mendapat 14 kerusi.

Strategi kepala hotak apa untuk memperkukuhkan PR di kubu kuat sendiri.?

Apa yang dapat Pisau Kedah lihat, tindakan memasukkan Anwar untuk memegang jawatan dalam Kerajaan Negeri Selangor bukannya untuk memperkuatkan PR.. Sebaliknya untuk memperkuatkan PKR di negeri terbabit yang sepatutnya di urus tadbir oleh kalangan pemimpin PAS.

Selangor merupakan antara negeri yang terkaya di Malaysia dan ianya boleh menjadi kilang duit bagi PKR untuk menampung gerakan politik mereka. Seandainya pada PRU14 ini PAS mampu mendapat kerusi lebih dari DAP dan PKR, maka pastinya PAS akan meletakkan Menteri Besar dikalangan mereka dan akhirnya agak sukar bagi PKR untuk menjadikan Negeri Selangor sebagai kilang duit untuk gerakan politik mereka.

Tidak kiralah sama ada bukan Anwar Ibrahim yang menjadi Menteri Besar Selangor asalkan tetap ada dikalangan pemimpin PKR yang mudah diperkudakan Anwar Ibrahim menjadi Menteri Besar Selangor selepas PRU14 nanti.

Untuk menyelamatkan keadaan PKR di Selangor maka Anwar terpaksa bertapak dalam Kerajaan Negeri Selangor walau pun bukan sebagai Menteri Besar Selangor selepas ini.

Harus di ingat bahawa PKR dapat menjadi pentadbir di Selangor selepas PRU13 lalu hanya disebabkan PAS dan DAP berkongsi jumlah majoriti kerusi. PKR melihat PAS sebagai satu ancaman untuk mereka hilang kuasa mentadbir di Negeri Selangor.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...