Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Isnin, 6 Januari 2014

Sidang Media : Dato' Undang Naning Palsu Bakal Di Kenakan Saman RM 19Juta #NaningKENYATAAN MEDIA

PEJABAT KEBAWAH KAUS ORANG KAYA SERI RAJA M’RAH

Y.A.M DATO’ UNDANG WILAYAH NANING KE 19

DI ISTANA NAN PANJANG WILAYAH NANINGKenyataan Media ini dibuat untuk menjelaskan perkara dan kedudukan sebenar perihal berkaitan Institusi Naning yang terpampang di dada akhbar-akhbar utama pada 01 Januari 2014 dan 04 Januari 2014.

Kebawah Kaus Orang Kaya Seri Raja M’rah Y.A.M Dato’ Undang Wilayah Naning Ke 19 yang begitu prihatin terhadap kedaulatan Institusi Undang Wilayah Naning merasa amat gembira dengan perkembangan baru-baru ini. Bersama Majlis Dato’-Dato’ Wilayah Naning, Yang Amat Mulia akan mengatur siri-siri program bagi menyerikan lagi Istana Nan Panjang pada tahun 2014 ini.

Yang Amat Mulia ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Melaka diatas pendirian tidak campur tangan dalam Struktur Sosial dan Amalan Tradisi Undang Wilayah Naning, melalui Keputusan Mesyuarat Exco Negeri pada 10 Ogos 2011 ,penderian tidak campur tangan ini dibuat kerana mengiktiraf Institusi Undang Wilayah Naning dan bukan sebaliknya. Oleh itu Yang Amat Mulia meminta agar semua pihak menghormati keputusan tersebut.

Bagi menenagkan keresahan rakyat mengenai keewujudan beberapa Dato’ Undang Wilayah Naning palsu , Yang Amat Mulia akan mengambil berberapa tindakkan undang-undang , termasuklah mengemuka saman malu berjumlah RM19 juta kepada setiap Dato’ Undang Wilayah Naning yang palsu tersebut melalui Tetuan Adnan Sharida & Associates oleh peguam Adnan Seman dan Tetuan Aziatul & Associates oleh peguam Aziatulnadia Roslan.

Bagi membantu pihak berkuasa membanteras kewujudan berberapa sindikit haram yang menjual Anugerah Kebesaran Istana Nan Panjang yang palsu, Yang Amat Mulia telah mengarahkan Majlis Dato’-Dato’ Wilayah Naning untuk mengambil beberapa langkah strategic dan pro-aktif seterusnya membuat Laporan Rasmi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Selain itu, Yang Amat Mulia menyeru orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung penjualan Pingat oleh Dato’-Dato’ Undang Wilayah Naning palsu , agar tampil segera beserta dengan bukti-bukti hingga tertangkapnya Ketua Sindikit tersebut. Tawaran ganjaran sebanyak Rm 19,019,19.

Yang Amat Mulia sentiasa mendoakan yang terbaik kepada seluruh rakyat Malaysia, khususnya Anak-anak Naning.

Kenyataan ini dikeluarkan dengan perkenan Kebawah Kaus Orang Kaya Seri Raja M’rah Dato’ Undang Naning Ke 19.


Dato’ Seri Ab. Malek bin Adam

Setiausaha Sulit
Kebawah Kaus Orang kaya Seri Raja M’rah
Y.A.M Dato’ Undang Wilayah Naning Ke-19.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...