Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Khamis, 14 November 2013

Apa Pendirian PAS Setelah Ketua Hakim Syarie Kelantan Bagi "Lampu Hijau" Laksanakan Hukum Hudud Di Kelantan ?Dalam laporan media semalam yang dilakukan Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Muhammad ketika majlis Perasmian Kompleks Mahkamah Syariah Negeri Kelantan, beliau menyatakan bahawa Kelantan sudah bersedia laksanakan Hukum Hudud.

Bagi Pisau Kedah.. Bagus la sekiranya Kelantan nak laksanakan Hukum Hudud walaupun sepatutnya dilaksanakan pada tahun 1993 setelah mendapat kelulusan dalan Dewan Undangan Negeri ketika itu.
KOTA BHARU - Mahkamah Syariah Kelantan kini sudah mampu untuk menguruskan pelaksanaan undang-undang hudud jika kerajaan Kelantan pimpinan Pas mampu menguatkuasakan undang-undang berkenaan di negeri ini.

Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Muhammad berkata, ini kerana segala prasarana berkaitan pelaksanaan hukum Islam itu sudah lengkap termasuk mempunyai hakim untuk melaksanakannya.

"InsyaAllah Kelantan sudah boleh laksanakan hudud. Undang-undang sudah ada dan kalau perlu tambah hakim, kita tambah," katanya selepas Majlis Perasmian Kompleks Mahkamah Syariah Negeri Kelantan di Bandar Baharu Tunjung di sini, hari ini.

Perasmian kompleks berharga RM25.8 juta itu disempurnakan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V yang turut dihadiri Tengku Mahkota Kelantan Dr Tengku Muhammad Fa-iz Petra, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan Panel Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Kelantan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.

Pada 1993, Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 untuk membolehkan kerajaan Kelantan melaksanakan hukum Islam itu.

Bagaimanapun sehingga kini pelaksanaannya tidak dapat dilaksanakan termasuk disebabkan ia mendapat tentangan daripada rakan sekutu mereka iaitu DAP.

Sementara itu, Daud berkata tidak ada kes tertunggak melibatkan pelbagai kes umat Islam di Mahkamah Syariah di negeri ini dan itu dianggap satu kejayaan.

"Kami berjaya menyelesaikannya sekurang-kurangnya dalam tempoh setahun daripada kes itu berjalan. Ini kerana kami mempunyai kelengkapan termasuk hakim yang mencukupi," katanya. - Bernama

Tapi apakah didalam melaksanakan Hukum Hudud.. PAS Kelantan telah mendapat persetujuan DAP yang juga berada didalam Pakatan Haram.?

Pisau Kedah dengan rendah diri akan memuji PAS Kelantan sekiranya PAS yang mentadbir Kerajaan Negeri Kelantan dapat melaksanakan Hukum Hudud.

PAS perlu buktikan yang mereka bukan penjilat DAP.


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

semua salah umno sebab tak setuju hudud Pas...
Dap tak setuju tak mengapa sebab geng kita....
terbaik la puak2 munafik ni bagi jawapan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog