Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Ahad, 9 Mac 2014

Terkini !! Gambar Tompokan Minyak Dari 100 Batu Nautika Pantai Tok Bali #PrayForMH370

Kesan tumpahan minyak yang dijumpai di kawasan 100 batu nautika dari pantai Tok Bali yang disyaki milik pesawat MH370 yang dilaporkan hilang di perairan Laut China Selatan selepas bertolak kira-kira dua jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada awal pagi semalam. - Foto Bernama

PASIR PUTEH - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) menemui satu tompokan minyak yang panjang 100 batu nautika dari pesisir pantai Tok Bali.

Ketua Pengarah Maritim Malaysia Datuk Mohd Amdan Kurish berkata sebuah kapal peronda milik Maritim sudah diarah mengambil sampel minyak itu.

"Sampel itu diambil untuk kita analisis sama ada minyak yang tumpah itu ialah milik pesawat MH370 atau ia milik kapal-kapal yang menggunakan perairan itu," katanya dalam sidang akhbar Misi Pencarian Kehilangan Pesawat MAS di Pejabat Daerah Maritim Tok Bali di sini.

Beliau berkata Maritim memberi tumpuan dalam misi itu dengan mengikut jalan udara yang dilalui MH370 dan meninjau sehingga ke kawasan di mana kali terakhir pesawat berkenaan dikesan.

Pesawat MH370, yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi Sabtu bersama 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang dalam perjalanan ke Beijing dan usaha mencarinya sedang dilakukan. 

Mohd Amdan juga berkata pihaknya mengarahkan helikopter AW139 milik Maritim untuk meninjau perairan Malaysia 90 batu nautika dan ke bawah menuju pesisir pantai Tok Bali bagi memastikan tiada kawasan yang terlepas.

Beliau berkata Maritim kini mencari petunjuk jika pesawat itu benar-benar terhempas di dalam perairan Malaysia di Laut China Selatan.

"Jika benar pesawat itu terhempas ke laut, sudah pasti kita akan menemui beg-beg pakaian dan serpihan-serpihan pesawat yang akan terapung," katanya.

Mohd Amdan juga berkata Maritim akan menemu bual nelayan yang berpangkalan di Kelantan dan Terengganu bagi meneruskan misi dalam usaha mencari MH370.

Beliau berkata nelayan merupakan satu daripada sumber maklumat Maritim bagi mengesan pesawat itu, yang dipercayai hilang di perairan Laut China Selatan.  

"Kita akan kerahkan pegawai kita temu bual mulai hari ini kerana nelayan-nelayan mungkin berada di perairan sewaktu kejadian itu berlaku. Kejadian berlaku di awal pagi dan berkemungkinan nelayan berada di laut pada waktu itu," katanya.

Ditanya sama ada Maritim akan menambah bilangan aset dalam misi pencarian ini, Mohd Amdan berkata pihaknya telahpun memaksimumkan penggunaan aset milik agensi berkenaan.

Maritim turut dibantu enam kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan dua kapal milik kerajaan Singapura, katanya.

Beliau berkata Maritim telahpun memantau 100 peratus kawasan perairan Malaysia di Laut China Selatan pada hari kedua misi mencari pesawat yang hilang itu.

Bagaimanapun, Mohd Amdan tidak menolak kemungkinan MH370 terhempas di kawasan perairan Vietnam berikutan laporan penemuan tompokan minyak oleh pihak operasi Vietnam. - Bernama

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog