Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Rabu, 6 Mac 2013

Info Lahad Datu :- Gambar Mayat Rejim Lanun Sulu Di Temui Dalam Operasi Menggeledah #Pray4Sabah

LAHAD DATU: Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid meminta orang ramai supaya tidak memperlekehkan usaha yang sedang dijalankan oleh tentera dan polis menggeledah lokasi pertempuran dengan kumpulan pengganas di Kampung Tanduo dekat sini.

Katanya, kerajaan tiada apa-apa yang hendak disembunyikan sebaliknya usaha itu terpaksa dilakukan dengan berhati-hati kerana ia berisiko tinggi.

"Jangan diperlekehkan apa yang dilakukan ini," katanya dalam satu sidang media di Felda Sahabat 16, dekat sini.

Sidang media itu dihadiri sama oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Pada sidang media tersebut, dua menteri itu mendedahkan beberapa keping foto yang menunjukkan bukti-bukti kejayaan pihak berkuasa.


Foto pengganas Operasi Daulat

"Ini adalah gambar yang selama ini ditunggu oleh masyarakat. Inilah operasi yang dilakukan oleh pasukan keselamatan kita," kata Ahmad Zahid sambil mengangkat sekeping daripada foto berkenaan.

Foto itu antara lain menunjukkan sembilan mayat pengganas yang dikebumikan dalam sebuah kubur besar.

Foto-foto lain menunjukkan antaranya senjata yang dirampas dan sebuah kubur lain yang menempatkan tiga mayat pengganas.


Foto mayat pengganas Ops Daulat

Sehingga ini, 13 pengganas disahkan terbunuh termasuk seorang yang ditembak mati dalam pertempuran pukul 6.45 pagi tadi.

Menurut Ahmad Zahid, kubur itu telah ditemui oleh pasukan keselamatan semasa operasi menggeledah. Operasi kemudian disertai oleh pasukan forensik yang memeriksa mayat-mayat yang ditemui.

Hishammuddin dalam pada itu menjelaskan bahawa operasi penggeledahan itu mengambil masa kerana ia perlu dilakukan dengan cukup hati-hati kerana keadaan bentuk muka bumi yang sukar serta ancaman serangan pengganas yang masih bersembunyi.

Beliau mendedahkan bagaimana anggota forensik polis telah diserang oleh pengganas semasa memeriksa sebuah kubur yang ditemui. Kejadian itu berlaku pukul 1.45 tengahari tadi.

"Bagaimanapun tidak ada insiden yang mencederakan anggota keselamatan kita setakat ini," tambah Hishammuddin.

Beliau turut memaklumkan bahawa pihaknya akan berkongsi dengan orang ramai perkembangan lanjut operasi dari masa ke masa apabila ada maklumatnya ada.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid memaklumkan bahawa tahap semangat anggota polis dan tentera yang terlibat bekerjasama dalam operasi tersebut berada pada tahap yang tinggi dan memberangsangkan.


Read more at:- Astro Awani

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog