Makluman

Harap Maaf. Blog baru Pisau Kedah masih di dalam proses penambah baik setelah blog lama Pisau Kedah telah di godam pihak yang tidak bertanggungjawap. Kepada yang nak link blog anda dalam blog ini sila tinggalkan link di ruangan komen blog.

Pengikut

Khamis, 27 Februari 2014

Panas !!! "Anwar Lemah Dari Tun Daim" Saifuddin Pukul Anak Untuk Sindir MenantuPudin si muka bulan ni sebenarnya nak backup bosnya Anwar. Sesambil tu dia nak perli Tun Daim. Umum di Malaysia tahu, siapa Tun Daim Zainudin. Seorang ahli perniagaan yang berjaya, malah sebelum menyertai politik pun, kita dah tahu Tun Daim sememangnya seorang jutawan yang mempunyai perniagaan diserata dunia.

Cuma, berbeza dengan Anwar, Tun Daim kaya sebab bisnesnya sendiri, tetapi Anwar kaya sejak dia masuk politik dan memegang jawatan Menteri Kewangan. Sejak Anwar memegang jawatan Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri, hartanya bertimbun-timbun, proksi-proksinya hidup mewah, malah dalam beberapa tahun saja Aset kepunyaan Anwar dah mencapai lebih 4 billion!

Kalau tak percaya cuba baca kisah kroni Anwar dibawah,

Kroni-Kroni Anwar Ibrahim 

Kroni Anwar adalah individu ke-3 terkaya di Malaysia iaitu Tan Sri Lee Shin Cheng, ketua Kumpulan IOI, salah satu peneraju pengendali ladang kelapa sawit terbesar dunia. Aset beliau bernilai AS$3.2 bilion. IOI pernah juga diterajui oleh bapa kepada Penasihat PKR DS Anwar Ibrahim. 

Bapa Anwar, Datuk Ibrahim Abdul Rahman merupakan bekas ahli parlimen dan bekas Setiusaha Parlimen Kementerian Kesihatan. Selepas beliau bersara, Dato Ibrahim telah menjadi pengerusi IOI Group dimana Tan Sri Lee Shin Cheng merupakan pemilik dan pemegang saham utama. 

Berita Harian, 8 Disember 1998 melaporkan bapa Anwar miliki saham dalam 20 syarikat. Anwar Ibrahim mengamalkan kronisme, nepotisme dan kolusi. Anwar membisu bila didedahkan terhadap kepentingan perniagaan keluarga dan rakan rapatnya. Senarai Pendaftar Syarikat menunjukkan anggota keluarga Anwar dan rakan rapatnya adalah peneraju korporat yang penting. 

Sebelum Anwar menjadi Menteri, sewaktu menjadi mudir Yayasan Anda, nama ayahnya sebagai tokoh korporat tidak timbul. Bila Anwar menjadi menteri, terutama sekali sebagai Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri tuah Pak Ibrahim melonjak naik. IOI mempunyai hartatanah yang banyak di berbagai-bagai negeri. Malah di Sabah saja dikatakan hartatanah IOI melebihi 50,000 hektar. 

Utusan Malaysia melaporkan pada 19 Jun 1998 ; 

Dalam senarai saham, bapa dan dua adik Anwar dicatatkan sebagai turut mendapat peruntukan saham bumiputera yang dikeluarkan oleh kerajaan. Bapanya, Datuk Ibrahim Abdul Rahman dan adik beradiknya, Farizan dan Marzukhi memegang saham berjumlah lebih 7.1 juta unit dalam tiga buah syarikat. 

Pada 2 Mei 1998, bapa Anwar, Dato’ Ibrahim Abdul Rahman, memiliki 250,000 saham Pengkalen Holdings Berhad dan 3,790,500 saham Nissan Industrial Oxygen Incorporated manakala adik-beradik Anwar, Farizon memiliki 250,000 saham Pengkalen Holdings Berhad dan Marzukhi memiliki 2,800,000 saham Penas Corporation. 

Bapa Anwar juga menjadi Pengerusi bagi Syarikat IOI Corporation. 

Kaitan bapa Anwar Ibrahim dengan IOI dibongkar oleh Majalah Antarabangsa ASIAWEEK, majalah ini membongkar kaitan tersebut 

(http://www-cgi.cnn.com/ASIANOW/asiaweek/98/0703/sr_5_alloc1.html). 


Jumlah saham yang diterima oleh bapanya ketika Anwar Ibrahim 
menjadi Menteri Kewangan 

Pendedahan ini menunjukkan bapa Anwar Ibrahim mendapat saham IOI sebanyak 2 juta unit pada tahun 1993. Tahun berapakah Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan? Tahun 1991. 

Mudahnya Anwar menuduh orang lain KRONI dan SALAH GUNA KUASA tetapi apabila dia menjadi Menteri Kewangan, bapanya dianugerahkan saham lebih 6 juta unit ketika Kerajaan rancak melaksanakan dasar penswastaan dan pensyarikatan Malaysia. Dalam pada itu, Datuk Ibrahim telah dilantik menjadi Pengerusi IOI. 

Dilaporkan semasa Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri, saham IOI group telah meningkat secara mendadak. 

Begitu seronok Anwar menuduh orang itu rasuah dan sebagainya. Sedangkan bekas rakan kongsi bapa Anwar merupakan individu ke-3 terkaya di Malaysia ketika ini. Bagaimana boleh kaya? Itu anda kena tepuk dada, tanya Anwar bagaimana Tan Sri Lee Shin Cheng boleh kaya sehingga hari ini.

Sambung cerita kroni Anwar kat SINI

Cuma persamaan diantara kedua-duanya ialah, tak pernah masuk senarai orang terkaya di Malaysia. he he.. Tapi bab mengkayakan kroni, memang Anwarlah paling terer dah hebat!

Sumber :- Kedah Ke KL

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog